24.08.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Dánský architektonický ateliér Cobe staví kousek za Kodaní kulturní dům s knihovnou Tingbjerg. Budova je z pohledu z ulice zdánlivě plochá, ale ve skutečnosti má tvar trychtýře. Napojena je na současnou školu z padesátých let. Interiér i některé exteriérové prvky mají být ze dřeva.

Tingbjerg není ani vesnice, ani město. Je to v podstatě čtvrť za dánským hlavním městem Kodaň, kterou navrhl architekt Steen Eiler Rasmussen jako soubor třípodlažních obytných domů. Postavena byla v letech 1950 až 1972 a mimo jiné zahrnuje i školu. Právě ta se nyní rozšiřuje o nový kulturní dům s knihovnou, jenž v Tingbjergu doposavad chyběl.

Soutěž o podobu stavby vyhrál v roce 2013 ateliér Cobe s návrhem ploché budovy, která respektuje okolí stejnými použitými materiály. Na úzkém pozemku navrhli budovu s tvarem trychtýře. Čtyři podlaží budou mít na jedné straně prosklenou fasádu z barevných skleněných obdélníků, na druhé straně se budou svažovat a sbíhat do jednoho místa, kde bude objekt na pojen na stávající školu. Átrium bude otevřené napříč všemi podlažími a vynikne zde tak dřevěný interiér. Užitná plocha objektu bude 1 500 metrů čtverečních a s dokončením se počítá do konce roku 2018.

Čtěte další články na téma knihovnaKodaň

Foto a zdroj: Cobe