10.09.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Slavný španělský architekt Ramón Esteve dokončil další luxusní vilu nazvanou tentokrát Oslo House. Mírně ukrytá je v horském masivu několika vzrostlými borovicemi. Minimalistický objekt má architekturu podřízenou příjmu maximálního množství slunečního světla. Třešničkou na dortu je opět terasa přecházející v podlouhlý bazén.

Oslo House najdeme na horském úbočí v místech, odkud je výhled na třísettisícové španělské město Alicante. Komplikovanému místu v kamenitém svahu musela být částečně přizpůsobena architektura domu. Přístupy do objektu jsou dva. Častěji využívaný je vozem přímo do garáže zapuštěné v podzemí. Druhou je klikatá kamennými zdmi obložená cesta vedoucí ke vstupním dveřím.

Architektura samotného domu je koncipována jako tři betonová překrývající se tělesa, která jsou na sebe postavena tak, aby vytvářely hru světla a stínu. Základna s garáží a zázemím je ukryta v podzemí. První nadzemní podlaží nabízí především velký obývací pokoj s jídelnou a ukrytou kuchyní. Odsud je vstup na velkou terasu s dalším posezením a podlouhlým bazénem.

Z přízemí je po mramorových schodech možné vystoupat do prvního patra, kde najdeme tři menší a jednu obrovskou ložnici. Jen největší ložnice má balkón, před okny ostatní se táhne pásový průřez podlahovou betonovou deskou, kterým je vidět do přízemí. Interiér s celkovou užitnou plochou 448 metrů čtverečních je vyveden v bílé barvě s použitím mramoru, skla a dřeva pro zateplení.

Čtěte další články na téma bydleníRamón Esteve

Foto a zdroj: Ramón Esteve