24.09.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Nizozemské architektonické studio MVRDV dokončilo po třech letech projekt Paradise City v turistické čtvrti jihokorejského Soulu. Dvojice budov zaujme svými podivnými tvary jednoduchých hmot, které jsou vždy v jiné své části nějak narušené. Jedna budova má zlatou fasádu s vyhrnutým kouskem tvořící průchod k druhé budově, jejíž roh je nepřirozeně nadzvednutý.

MVRDV měli na starost navrhnout celé prostranství okolo budov, jenž tvoří malé náměstí s dostatkem volného prostoru pro proudění lidí a obdivování nových architektonických počinů zasvěcených zábavě. Nejvíce viditelnou budovou je noční klub, jen je podlouhlou budovou bez oken a klasických dveří s částečně pozlacenou fasádou. Architekti navrhli obarvit budovu a schody před ní obrovskou zlatou tečkou.

Povyhrnutá fasáda, která jako kdyby byla tvořena neprůhledným zlatým závěsem, láká do průchodu s organickými tvary a obloženým digitálními panely plnými barev. Právě z průchodu je možné vstoupit do budovy, jejíž interiérové řešení na 6 200 metrech čtverečných je mimo zájemce o vstup skryto. Podle architektů uvnitř najdeme noční klub, vodní klub a zahradu na střeše budovy.

Průchodem se dostaneme ke druhé budově, která má opět fasádu z jedné poloviny zcela bez oken a z druhé poloviny s jejich imitací. Funguje jako zábavní centrum a vstup je řešený velkými prosklenými dveřmi umístěnými pod vyhrnutým rohem budovy. Interiér o celkové ploše 3 200 metrů čtverečních je taktéž odkryt až po vstupu.

Čtěte další články na téma MVRDVJižní Korea

Foto: Ossip van Duivenbode
Zdroj: MVRDV