07.10.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Britské architektonické studio Steven Chilton Architects staví v Číně nové divadlo Wuxi Taihu Show Theatre. Budova s kruhovým půdorysem má kulatou střechu posetou zlatavými fragmenty, která je kolem dokola podepřena stovkami vysokých bílých sloupů. Z dálky tak divadlo připomíná hustý bílý les štíhlých bambusových kmenů.

Divadlo se staví ve městě Wuxi, česky přepisovaného jako Wu-si, nedaleko jezera Tchaj-chu. Steven Chilton se při navrhování budovy inspiroval bambusovým parkem ve městě Yixing, jenž je největším bambusovým lesem v Číně. Novostavba se skládá ve tří hlavních prvků a to vnitřní hmoty budovy s hledištěm pro 2 000 diváků, obrovskou plochou střechou a jejími štíhlými podpěrami.

Střech je tvořena různě velkými trojúhelníky vykládanými zlatavými částečně průsvitnými lamelami v různých směrech. Denní světlo tak prostupuje střechou a ve zlatavě zbarvené barvě ozařuje vrcholky bílých trochu pokroucených bílých sloupů. Hrubá stavba je již dokončena a nyní se pracuje na interiéru. Otevření se plánuje na rok 2019.

Čtěte další články na téma architekturaČína

Foto a zdroj: Steven Chilton Architects