18.10.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Francouzský architekt Stéphane Malka se svým studiem dokončil rekonstrukci a dostavbu rodinného domu ve městě Boulogne Billancourt stojícího na okraji Paříže. Původní dům z 19. století byl dostavěn moderní minimalistickou přístavbou z geometrických bloků. Oba objekty byly propojeny a sjednoceny kontroverzní černou fasádou.

Architekti ze Studio Malka Architecture dostali za úkol rozšířit dům se sedlovou střechou a vikýřem. Vedle něj stála nízký jednopodlažní objekt využívaný jako garáž. Cílem bylo proměnit stávající a přistavět novou část tak, aby spolu souzněly. Architekti proto navrhli modulární systém z recyklovaných materiálů, které měli vytvořit obdobnou hmotu jako původní budova.

Prefabrikované dřevěné krychle a kvádry propojili v jednotnou hmotu a spojili ji s původní budovou z 19. století. Velmi odvážné a kontroverzí je pak řešení fasády, která je díky osvícenosti klientů celá černá. Takto výraznou barvu má samozřejmě jen směrem do ulice. Směrem do zahrady je čistě bílá a i díky tomu je zahrada s bazénem plná světla.

Interiér o celkové užitné ploše 300 metrů čtverečních je velmi rozmanitý. Stará část domu je menší a útulnější než novostavba, kde najdeme velká okna a světlejší prostory. Zajímavostí je barevné řešení interiéru. Společné prostory jsou tmavě modré, dětský pokoj žlutý a kuchyně s chodbou zlatá. Výsledek je více než pozoruhodný.

Čtěte další články na téma bydleníFrancie

Foto a zdroj: Studio Malka Architecture