05.11.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Nedaleko od centra Kodaně najdete vyhlášenou restauraci Noma. Jen pár set metrů od ní byla otevřena nová pobočka, která se usídlila v areálu bývalých námořních důlních skladů starých více jak sto let. Místní architekti z ateliéru BIG je rekonstruovali a přistavěli k nim několik menších moderních domků. Výsledkem je velmi příjemně řešená Noma 2.0.

Důlní sklady byly na uměle vytvořeném poloostrově na okraji Kodaně postaveny na začátku 20. století. Samozřejmě po čase přestaly být využívány a celý podlouhlý objekt z betonu začal chátrat. Díky své architektuře byl i přesto vyhlášen kulturní památkou a povoleno bylo zbourat jen některé pozdější okolní přístavby. Před pár lety dokonce proběhla ideová soutěž na využití objektu. Výsledkem bylo svěření objektu do péče ateliéru BIG, který areál renovoval a vytvořil zde pobočku restaurace Noma.

Hlavní předností objektu je poloha na zelení oplývajícím uměle vytvořeném poloostrově, jenž byl kdysi součástí opevnění. Vzrostlé stromy, vysoká tráva, klidná vodní hladina z obou stran, je základ úspěchu. Původní betonový objekt byl očištěn a přistavěny k němu byly malé propojené domky ze dřeva, skla a pálených cihel. Výsledek tvoří dojem malé vesnice postavené v podobném stylu, ale v rozmanitější, střídmější, seversky laděné.

Interiér o celkové užitné ploše 1290 metrů čtverečních nabízí vše co prémiová restaurace potřebuje. Hosty uvítá prostorná recepce, nabídne se jim několik možností posezení, různé typy výhledu do okolí i možnost být bezprostředně u přípravy jejich jídla. Interiér je laděn do přírodních tónu dřeva, kamene a propojuje prosklenými plochami interiér s okolní zelení.

Čtěte další články na téma konverzerestaurace

Foto a zdroj: BIG