19.11.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Dánský architektonický ateliér BIG postavil v Kodani nový bytový dům nazvaný Dortheavej Residence. Je vyplněním proluky a uzavřením bloku domů v jinak průmyslové oblasti. Architekti navrhli novostavbu z pomyslných dřevěných kostek, které svou dynamickou hrou vytváří živější prvek jinak fádní čtvrti.

Architekti dostali na starost nemalý pozemek mezi průmyslovými objekty na severozápadě Kodaně. Oblast se vyznačuje hustější skladbou autoservisů, skladovacích objektů a průmyslových objektů z 30. až 50. let minulého století. BIG bylo osloveno v roce 2013, aby do místa navrhli pro neziskové družstvo Lejerbo cenově dostupné byty. Dalším požadavkem bylo nechat dům průchozí a zpřístupnit tak sousedský dvůr.

Architekti navrhli zaplnit proluku vlnou poskládanou z prefabrikovaných kostek. Z betonu se vytvořily základní stavební prvky, které se na místě poskládali tak, že dohromady vytváří efektní fasádu se střídavě zapadlou jednou kostkou. Právě zde vzniká malá terasa. Na opačné straně je pak stěna plná a střídá se zde skleněná plocha s dřevěným obložením. Celkově je vyvolán dojem, že budova je poskládána z dřevěných kostek různých velikostí.

Celkem obsahuje bytový dům 66 bytů různých velikostí od 60 do 115 metrů čtverečních. Zajímavostí je výška stropu 3,5 metrů, velká okna pro dostatek denního světla a jednotná koncepce použitých materiálů jako beton, dřevo a sklo. Surové jsou i společné prostory jako chodby a schodiště. Je zde vidět důraz na nízký náklad, ale výsledek je více než dobrý. Užitná plocha stavby je pak 6 800 metrů čtverečních.

Čtěte další články na téma bydleníBIG

Foto a zdroj: BIG