27.01.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na brněnském Malinovském náměstí vznikl podle návrhu ateliéru Kogaa a platformy Next Institute testovací pavilon City Cell Prototype. Postaven je zde dřeva a sloužit má k testování opatření, která mohou města podniknout v boji s klimatickými změnami. Objekt ukazuje jak hospodařit s dešťovou vodou a jak důležitá je výsadba městské zeleně.

„Prototyp je navržen přímo pro město Brno a vychází ze strategie Brno 2050, která mimo jiné plánuje výsadbu modrozelených ploch, které by město ochlazovaly a zabraňovaly v plýtvání s dešťovou vodou. Prototyp umožňuje sběr dat a jejich pozdější vyhodnocení, což je velmi důležitý krok před realizací těchto technologií v trvalých infrastrukturních projektech,“ uvádí architekti z ateliéru Kogaa, kteří pavilon s užitnou plochou 21 metrů čtverečních navrhovali pro potřeby stínu a sběru dešťové vody.

„Hlavní částí prototypu je biofiltr, do kterého stéká dešťová voda ze střechy. Biofiltr za pomocí sedimentace a fytotechnologií osázených rostlin zbavuje dešťovou vodu od nečistot, a poté ji sbírá do nádrží, odkud ji pomocí kapkového závlahového systému přečerpává k zavěšeným rostlinám na vnějších stěnách prototypu. Biofiltr mimo jiné pomáhá zadržovat dešťovou vodu, která se poté odpařuje, a zlepšuje okolní mikroklima. Ke zlepšení mikroklimatu slouží také vertikální zeleň umístěná na konstrukci,“ dodávají s tím, že celý projekt má minimální ekologickou stopu. Celý projekt stál 500 000 českých korun.

Čtěte další články na téma Brnoekologie

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: Kogaa