09.03.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Pekingský architektonický ateliér Open Architecture staví nedaleko od čínského hlavního města koncertní halu Chapel of Sound. V údolí zelené krajiny v prefektuře Čcheng-te vyroste objekt připomínající kus skály a to nejen zvenčí, ale také zevnitř. Výstavba právě probíhá.

Díky umístění v prozatím nedotčené krajině museli architekti Li Hu a Huang Wenjing při navrhování v roce 2017 myslet ohleduplně na historii místa i dopad případné moderní stavby. Sáhli proto po tvaru nezvyklém a to kusu starého kamene připomínající pozůstatek ze dna moří. Žádné moderní výstřelky, návrat do dob před moderní civilizací.

Podivně tvarovaný prehistorický balvan je aktuálně staven z betonu s příměsí místních hornin bohatých na nerosty. Kónická stavba nabídne dva sály. Jeden venkovní, kde budou diváci pod širým nebem koukat na jeviště kryté sešikmenými stěnami koncertní haly. Druhý menší krytý sál bude jakoby vyhlouben dovnitř stavby.

Celková užitná plocha objektu má být 790 metrů a krom chodeb zde bude několik míst určených k rozjímání. Interiér totiž bude navazovat na exteriér a bude složen ze sedimentů tak, že zde bude vrstveno několik úrovní. Hrubý povrch, malá okna a surový vzhled je cílený. Bonusem při návštěvě bude balkón s výhledem do krajiny.

Čtěte další články na téma Čína

Foto a zdroj: Open Architecture