14.03.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Šanghajský architektonický ateliér ZJJZ postavil v čínské provincii Guizhou nový Woodhouse Hotel. Skládá se z deseti malých domků ze dřeva s jednoduchými geometrickými tvary. Jejich předností je umístění ve svahu a výhled na okolní přírodu.

Woodhouse Hotel je prvním projektem nové vládní politiky, který by měl přivést do vesnic v Číně zemědělský turistický ruch a pomoci s venkovskou chudobou. První hotel tohoto typu tak vyrostl ve vesnici Tuanjie, jejíž největším bohatstvím je neznečistěná zemědělská půda. Celý hotel se skládá z deseti samostatně stojících domků různých tvarů rozesetých v různých úrovních svahu.

Každý z domků má trochu jiný tvar, ale stejnou podlahovou plochu přibližně 40 metrů čtverečních. Jednopodlažní dřevostavba má exteriér z černého dřeva, interiér je pak ze světlého dřeva, koupelna je tmavá. Bonusem jsou velká okna, která do interiéru vpouští dostatek denního světla. Velká většina stavebních prvků byla získána z místních zdrojů nebo na místě finálně opracována, což snížilo náklady na výstavbu.

Čtěte další články na téma hotel

Foto: Laurian Ghinitoiu
Zdroj: ZJJZ