22. března 2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Po necelých dvou letech od prvního představení projektu Under, byla v norském Lindesnes otevřena první evropská restaurace pod vodou. Navrhl ji norský architektonický ateliér Snøhetta jako torzo čnící z mořské hladiny na břeh. Interiér zdobí široké panoramatické podmořské okno.

V norském jazyce má slovo Under dva významy a to Dole a Div. Architekti z norského ateliéru Snøhetta pojali první evropskou restauraci pod vodou jako 34 metrů dlouhý monolitický objekt, který působí něco mezi torzem vesmírné lodi a na břeh vyplaveným vrakem.

Moderní stavba nad hladinu u skalického pobřeží vystupuje jen malou částí, kde je obnažená, má zde dřevěnou terasu a napojení na lávku a přístupovou cestu. Většina hmoty budovy je ponořena do pětimetrové hloubky a působí jako umělý útes. Po čase ponořenou část pokryjí řasy a mořští živočichové a splynutí bude dokonalé.

Interiér ve stejně surovém provedení jako exteriér je přístupný po schodišti. Celková užitná plocha restaurace je 495 metrů, která je rozdělená na část s kuchyní pro 16 zaměstnanců, recepcí a posezením pro 35 až 40 hostů. Zlatým hřebem interiéru je samozřejmě 3,4 metru vysoké okno s výhledem pod mořskou hladinu.

Čtěte další články na téma restauraceSnøhetta

Foto a zdroj: Snøhetta