07.05.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Dvousettisícové nizozemské město Tilburg má nové autobusové nádraží od místního architektonického ateliéru Cepezed. Minimalistická a opticky lehká stavba je součástí městského dopravního uzlu a navazuje tak na vlakové nádraží a tolik oblíbené parkoviště pro kola.

Nové autobusové nádraží vyrostlo přibližně v místech, kde se nacházelo původní. Obnova nádraží je třetinou celkové revitalizace dopravního uzlu, jenž ve městě propojuje autobusovou, vlakovou a cyklistickou dopravu. Součástí revitalizace byla obnova vlakové stanice, kterou dříve navrhl Van der Gaast a nová vlakové nástupiště.

Tím nejnovějším je právě autobusová stanice od architektů Cepezed. Má tvar minimalistického okruhu s délkou 160 metrů tvořeného opticky lehkou svařovanou konstrukcí. Konstrukce tvoří stínění markýzou vyrobenou z ETFE fólie, jenž propouští světlo, v noci jej odráží a chrání cestující před povětrnostními vlivy či ostrým sluncem. Šířka se pohybuje od 14 do 30 metrů, což vytváří dostatečný prostor pro provoz autobusové dopravy. Ve stejném designu pak navazuje autobusová zastávka na vlakovou.

Architekti však nemysleli jen na estetickou, ale i funkční stránku terminálu. Na střeše je uloženo 250 metrů čtverečních solárních panelů, jenž pohodlně obslouží celou funkci nádraží. Vybudováno je také moderní posezení, informační systém a dbáno bylo i na nízkou potřebu údržby a minimální náklady do budoucna. Zastávka je připravena i na elektrické dobíjení autobusů.

Čtěte další články na téma nádražíNizozemsko

Foto: Lucas van der Wee
Zdroj: Cepezed