29.07.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Před několika měsíci byla Újezdu u Plzně dokončena přístavba nové školní družiny, kterou navrhl místní architektonický ateliér ProjectStudio8. Místo rekonstrukce původní družiny vznikla na volném pozemku nakonec moderní dvoupodlažní budova, která se více otevírá do zahrady. Směrem do ulice její fasádu zdobí jednoduchý vertikální dřevěný obklad.

„S respektem ke stávající budově k ní objekt družiny jsme připojili pouze přízemním krčkem s novým vstupem z ulice i zahrady. Hmotu dvoupodlažní dřevostavby – nižší i kvůli ploché střeše – jsme dimenzovali tak, aby nekonkurovala stávající budově. Novou družinu jsme navrhli jako střídmý kvádr, opláštěný dřevěnými latěmi a v uliční části rozehraný rukávcem se vstupem a přiznaným tvarem schodiště, umístěného k líci fasády. Dřevěný rošt zde kromě schodiště překrývá i několik okenních otvorů,“ říkají autoři Bohuslav Strejc, Jiří Korelus a Ondřej Janout.

„Vnitřní prostor obou podlaží jsme otevřeli do zahrady velkoformátovými pásovými okny. Do přízemí jsme soustředili kromě spojovacího koridoru také jídelnu se zázemím a samostatným vchodem z ulice. Do patra byly umístěny dvě místnosti družiny, propojené skládací akustickou stěnou, oddělené toalety a úklidová místnost s plynovým kotlem. Jednotlivé provozy jsme odlišili různými barvami podlahové krytiny a vybraných stěn. Před výukou i po ní tak žáci mohou zažít školu jinak a v živém, současném prostoru si užívat bezprostřední spojení se zahradou,“ dodávají.

I když celý projekt financovalo město Plzeň, je na realizaci vidět krok správným směrem. Moderní budova s nadčasovými tvary i vhodným materiálovým řešením ukazuje vzorované možné řešení obdobných staveb i pro další města a obce. Není pak divu, že realizace byla nominována na Českou cenu za architekturu za rok 2019.

Čtěte další články na téma školaPlzeň

Foto: Matěj Hašek
Zdroj: ProjectStudio8