08.09.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Renomovaný architekt J. Mayer H. se svým studiem dokončil rekonstrukci vily Casa Morgana na severu Německa. Původní budovu z roku 1972 očistil na základní betonovou konstrukci a nechal působit původní brutalistický materiál v kombinaci s okolní až tropickou zelení. Do interiéru přidal zrcadla i terrazzo.

Casa Morgana stojí v běžné zástavbě rodinných domů. V roce 1972 byla postavena z betonu, který byl hojně využíván na výstavbu panelových domů. Jenže po dokončení byla vila opatřena vnější skořápkou, jenž stavební materiál před zraky majitelů ukryla. V roce 1991 došlo k odstranění skořápky a redukci některých vnějších prvků. Odhalila se tak kompletně původní konstrukce.

Německý architekt J. Mayer H. dostal projekt na starost v roce 2016, kdy měl z třípodlažní budovy udělat luxusní bydlení. Hlavním úkolem bylo citlivě očistit původní konstrukci, otevřít vnitřní prostor odstraněním některých stropů i stěn a upravit členění na užitnější uspořádání a přidat moderní prvky, které by dodaly interiéru jednotný surový až brutalistický ráz.

Casa Morgana těmito zásahy drží jednotný styl, kde se kombinuje surový beton, nově přidané terrazzo, zrcadlové plochy na stěnách a velké prosklené plochy s výhledem do okolní zeleně. Právě díky zahradě pak působí, jako kdyby ležel objekt v nějakých tropických končinách. Třešničkou na dortu je citlivě vybraný nábytek, svítidla, dekorace i květiny.

Čtěte další články na téma J. Mayer H., rekonstrukcebydlení

Foto: David Franck
Zdroj: J. Mayer H.