12.09.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

V blízkosti centra Berouna byla na místě bývalého parkoviště u telefonní ústředny postaven nový bytový dům Corso. Navrhli jej architekti z ateliéru OV-A a jako jeden z mála dbá na architektonické kvality, zajímavá řešení i sladění materiálů. Nejviditelnější je řešení prolamované prosklené fasády směrem k řece.

„Bytový dům orientovaný k nábřeží kultivuje okolní prostředí a pomáhá integrovat stavbu z dob komunismu do struktury města. Dům je orientován na východ k řece zalamovanou fasádou – každý byt se otevírá prosklenou stěnou k řece. Dynamiku fasády umocňuje střídání otevřených lodžií se zasklenými zimními zahradami,“ říkají ke svému poslednímu projektu architekti Jiří Opočenský
a Štěpán Valouch.

„Klienti si tak výběrem bytu mohli vybrat také variantu řešení terasy. Ze stran domu vystupují arkýře s ložnicemi s výhledy na řeku. V 5. ustoupeném podlaží jsou dva byty s velkorysými terasami. Charakter domu je podpořen temnou fialovočervenou fasádou –ve které jsou vykrojeny bílé otvory lodžií a oken. Podobně jako má kokosový ořech tmavou skořápku a bílou dužinu,“ dodávají.

Přístup k architektuře budovy je jen jednou z částí celku. Architekti a developer si dali záležet i na okolí a společných prostorách ke všem 18 bytům. Nadčasové řešení, barevnost a vybrané materiály nejen ve vstupu, ale i chodbách ukazují vkusný přístup, který by měl být standardem v podobných projektech.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Tomáš Souček
Zdroj: OV-A