30.10.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Dánský architektonický ateliér BIG dokončil před časem v americkém městě Arlington ve státě Virginie novostavbu střední školy The Heights Building. Budova má tvar pěti na sebe vyskládaných betonových bloků rozhrnutých do vějíře, díky čemuž vznikají terasy s dalším využitím. Interiér kombinuje betonovou chladnost s výraznými barvami.

Megalomanský projekt školy byl z velké části dán tvarem pozemku obehnaného ze třech stran poměrně rušnými silnicemi a další plánovanou zástavbou v okolí. Bjarke Ingels se svým týmem proto navrhl vytvořit zelenou plochu  na více jak třetině pozemku směřující k nejméně rušně silnici, na zbylou část pozemku pak umístit budovu tvořenou vějířem z pětice betonových hranolů.

Díky tomuto řešení vypadá objekt z každé strany zcela jinak. Směrem ke vstupu vidíme v pásech prosklené zdvihající se hmoty, jenž moderním vzhledem a příjemným prostranstvím lákají ke vstupu. Z boku vidíme dlouhé prosklené pásy hranolů, které se sbíhají v jednu vysokou masu plnou ostrých rohů. Efektní řešení vytváří zelené terasy s posezením na střechách propojené schodišti.

Interiér o celkové užitné ploše 16 700 metrů čtverečních nabízí ve vstupní hale oblíbené posezení na vysokých stupních. Stěny jsou zde prosklené, aby do interiéru vstupovalo dostatek denního světla. Design je zde postaven na surových materiálech jako je beton, ocel a sklo. Barvy najdeme ve formě jednolitých odstínů až v samostatných podlažích a učebních, stejně jako v tělocvičně a dalších provozních prostorách. Kapacita školy je 775 studentů.

Čtěte další články na téma školaBIG

Foto: Laurian Ghinitoiu
Zdroj: BIG