06.11.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Slavný německý architektonický ateliér J. Mayer H. dokončil po pěti letech výstavby nedaleko ruského hlavního města Moskva velmi neobvyklou soukromou rezidenci. Cílem luxusního projektu bylo smazat pomocí vrstvení topografie hranici mezi krajinou a stavbou. Interiér zůstává záhadou.

Architekt Jürgen Mayer H. před pěti lety navrhl na obrovský pozemek na neveřejném místě u řeky Moskvy rezidenci, která se zapíše svým přístupem do historie. Snaha byla setřít jasnou a stovky let zažitou hranici mezi zahradou či okolní krajinou a samotnou stavbou. Tým architektů se rozhodl vytvořit rezidenci, která bude součástí krajiny. Výsledek se vymyká všemu ze současné architektury.

Dům se třemi podlažími vstupuje z okraje pozemku do zahrady pomocí jakýchsi chapadel tvořících zelenou střechu. Stavba tak připomíná spíše gigantickou houbu než super luxusní vilu. Jedno z chapadel pak elegantním obloukem přechází v zahradu, která je promyšlená do posledního detailu. Najdeme zde jezero, stezky, lavičky, malé fotbalové hřiště, dětské hřiště a další menší stavbu pro odlehlejší kryté venkovní posezení.

Známý je pouze exteriér budovy se třemi podlažími a celkovou zámeckou podlahovou plochou 5 300 metrů čtverečních. Z půdorysů je známo, že interiér je organicky členěný nepravoúhlými zdmi. Najdeme zde celkem asi deset ložnic, velkou kuchyni, několik typů posezení. Objekt je promyšlen tak, že je z oken je zakryt jakýkoliv výhled na sousedy i od nich. Rozpočet zůstává tatéž utajený.

Čtěte další články na téma bydlení, RuskoJ. Mayer H.

Foto: Ilya Ivanov
Zdroj: J. Mayer H.