10.12.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Pětice velkých firem dokončilo v norském městě Trondheim velký experiment. Po sedmi letech plánování a výstavby byla dokončena kancelářská budova Powerhouse Brattørkaia od ateliéru Snøhetta. Jedná se o nejseverněji položenou energeticky pozitivní stavbu, tedy že více energie vytváří než spotřebovává.

Powerhouse Brattørkaia je v Trondheimu situovaná do oblasti přístavu mezi další kancelářské budovy, kde tedy příliš nevyčnívá. Její design je i tak neobvyklý a připomíná velký krystal s dírou uprostřed. Fasáda s pásovými okny a obložení plechem natočená k vodní ploše nijak zvlášť nevyčnívá, až druhá strana, kde se svažuje střecha obložená fotovoltaickými panely.

I přes tuto malou výstřednost vypadá budova běžně. Zajímavé je právě otevřené átrium uprostřed budovy, které nabízí prosvětlení vnitřních částí kanceláří a také venkovní posezení pro místní zaměstnance. Interiér s celkovou užitnou plochou 17 800 metrů čtverečních je moderní bez viditelných úspor. Důraz je kladen na efektivní chlazení a vytápění.

Powerhouse Brattørkaia však vyprodukuje tolik elektrické energie, že dokáže dobíjet elektrokola, automobily a autobusy, které k budově přijedou. Ukazuje tak správný směr, kde budova ve městě není přítěží, ale bonusem a to i za cenu vyšších nákladů na výstavbu.

Čtěte další články na téma kancelářekologie

Foto a zdroj: Snøhetta