23.01.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Dánský architektonický ateliér EFFEKT dokončil na konci minulého roku novostavbu rodinného domu nazvaného Villa Bülowsvej. Najdete ji na malém nepravidelném pozemku v rezidenční čtvrti města Frederiksberg, které leží jen kousek západně za Kodaní. Dvoupodlažní domek se sedlovou střechou zaujme oděním do černých dřevěných latí i velkým proskleným štítem.

Rezidenční čtvrť Bülowsvej ve městě Frederiksberg nabízela malý nezastavěný pozemek nepravidelného tvaru písmene L. Využil jej soukromý klient, který oslovil již renomované architekty z ateliéru EFFEKT. Na pozemku se jako velká přednost nacházel vzrostlý strom s velkou korunou, jenž dával místu velkou přidanou hodnotu. Architekti se rozhodli strom zachovat a využít zbylou o to menší část pozemku pro dům.

Novostavba dostala tvar písmene L, dvě podlaží a klasickou sedlovou střechu, bez větších výstředností. Celková užitná plocha domu 200 metrů čtverečních je rozdělena na přízemí, kde najdeme obývací prostor s prosklenou štítovou stěnou a výhledem do zahrady a na vysoký strom. Navazuje na něj kuchyně s jídelním koutem, menší pokoj, chodba se skříněmi a schodiště do prvního patra.

V prvním patře najdeme dva menší pokoje, jednu manželskou ložnici a pracovnu řešenou jako pokračování a rozšíření chodby. Nechybí zde prostorná koupelna. Zajímavostí je řešení vjezdu na pozemek, kde má stát kryté stání a do budoucna i malá pracovna. Další zajímavostí je použití černých dřevěných latí jako obklad fasády a střešní krytina.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: EFFEKT