10.02.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Kodaňská zoo se může pochlubit novým pavilonem Panda House od slavného architektonického ateliéru BIG. Je z velké části zapuštěný pod zemí, zvířatům nabízí přirozené prostředí formou zahrady a návštěvníkům možnost výhledu ze všech stran i podzemní restauraci.

Zoo v Kodani je zářným příkladem v přístupu k architektuře svých pavilonů. Vyhlašují totiž mezinárodní architektonické soutěže, díky kterým je zde například pavilon slonů od slavného britského ateliéru Foster+Partners. Stejným příkladem je i nový pavilon pand, s jehož podobou vyhrálo soutěž místní studio BIG vedené Bjarke Ingelsem.

Panda House je navržený tak, aby si jej návštěvník sotva všiml. Malá kruhová zahrada pro dvě pandy Mao Sun a Xing Er má nabízet zvířatům především důstojné a klidné prostředí, kde by návštěvník mohl z bezprostřední blízkosti nebo z zpovzdálí sledovat život zvířat. Slouží k tomu dvě možnosti. Jednou je venkovní rampa v podobě kruhového chodníku okolo výběhu.

Druhou možností je vnitřní prostor vzniklý v podzemí na úrovni zvířat. Krom pozorování za sklem je zde možné posedet v místní kavárně a restauraci například u oběda. Velmi zajímavé jsou pak detaily jako otisky bambusu v betonovém bednění či motivy pand na dřevěných stěnách.

Čtěte další články na téma zvířataBIG

Foto: Rasmus Hjortshøj
Zdroj: BIG