17.04.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Kodaňský architektonický ateliér EFFEKT vyhrál soutěž o podobu dvou vyhlídek v dánském městě Vejle. Vybudována zde bude promenáda lesem a kruhová vyhlídka, která bude pokračovat až k moři na písečnou pláž, kde vznikne posezení pro odpočinek. Celý projekt byl navržen pro co nejmenší dopad na životní prostředí.

Architektonickou soutěž iniciovalo přímo vedení města Vejle, které je známé svou krásnou krajinou plnou fjordů vzniklou pře 22 miliony let. Cílem bylo usměrňovat tok návštěvníků regionu a vytvořit turisticky atraktivní místa. Výstavba bude financovaná částečně městskými prostředky a částečně dary od budoucích návštěvníků.

Hlavní a výraznější z dvojice vyhlídek je dřevěná promenáda klikatící se lesem od současných stezek směrem ke srázu nad fjordem. V oblasti Nørreskoven vznikne dřevěná stezka navazující na vyhlídkový prstenec vystrčený nad srázem na pilotách. Vidět z něj bude na přilehlý silniční most i celé město na opačné straně.

Druhá vyhlídka vznikne v oblasti Hvidbjerg daleko od města. V místě známého pro svou písečnou pláž bude vybudována stezka z důmyslných dřevěných modulárních bloků, které se nebudou bořit do písku. Na stezce bude vytvořeno několik laviček s vyhlídkou na moře.

Čtěte další články na téma rozhledna

Foto a zdroj: EFFEKT