03.05.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Pražský ateliér architekta Martina Rajniše Huť architektury dokončil v jižních Čechách přístavbu starého a malebného statku. Objekt prodloužili vzdušnou dřevěnou konstrukcí ze smrku a modřínu. Vznikl zde investorův požadovaný prostor pro odpočinek a relaxaci, který je navíc otevřen více do přilehlé zahrady.

„​Přístavba je v základním tvarovém konceptu harmonickým pokračováním původního statku ale ve struktuře a konstrukci kontrastní transparentní dřevostavbou se zenovou atmosférou. V přízemí je složené dřevo. Po točitých schodech vystoupáte do patra na lávku. Ta spojuje půdu staré budovy s podkrovím nové. V každé z nich je jediná místnost. Ve staré půdě hvězdárna a v nové přístavbě pozorovatelna. V pozorovatelně mezi prkny vnějšího stínění vidíte ven do okolní krajiny. Ve hvězdárně je šero a soukromí a světlo sem padá jen úzkým oknem. Část střechy se dá ale v noci odsunout a člověk může nerušeně pozorovat hvězdy,“ uvádí architekt.

„​Je velmi příjemné si uvědomit, že pozoruje-li člověk fotografie, není už moc co dodávat. Již několikrát jsme proklamovali, že krása může vznikat jako výraz logické uměřené konstrukce využívající do důsledků možností dřeva. Je na první pohled vidět, jak správně tvarované dřevo může vytvářet krásu v prostoru, aniž by k tomu potřebovalo jakýkoliv ornament nebo estetizovanou architekturu,“ dodává.

Na výsledku je velmi hezky vidět, jak staré objekty mohou moderní, ale přesto nadčasovou přístavbou získat zcela nový rozměr. Objekt se rázem stává nikoliv tuctovým domem, ale místem, kam se rádi vracíte, protože nové prostředí k vám přibližuje malebné okolí zahrady. Není pak divu, že se realizace uchází o Českou cenu za architekturu.

Čtěte další články na téma Martin Rajnišbydlení

Foto: Aleš Jungmann
Zdroj: Huť architektury Martin Rajniš