09.05.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na břehu Vltavy na Císařské louce se z dříve nenápadné budovy starých loděnic nedávno stala nepřehlédnutelná žlutě svítící nová loděnice Dukla. Architekti z Atelieru M1 se inspirovali žlutou barvou lodí a vytvořili pro české reprezentanty komplexní moderní zázemí. Výše rozpočtu i rychlost realizace je pozoruhodná.

„V loděnici se denně pohybuje v různých fázích tréninku až 100 sportovců. Cílem našeho projektu bylo vytvoření kompaktní, funkční, trvanlivé, jednoduché a zároveň svěží stavby. Složitý a obsáhlý stavební program bylo zapotřebí vtěsnat do půdorysu původního železobetonového skeletu s omezenou možností růstu do výšky a do poddimenzovaného rozpočtu. Loděnice není novostavbou, ale z původní stavby z roku 1997 byl použitelný pouze skelet ve spodní polovině objektu, a i ten bylo potřeba staticky zesílit a podchytit tryskovou injektáží,“ uvádí architekti Pavel Joba, Jan Hájek a Jakub Havlas.

„Architektonická forma loděnice je v podstatě lapidární hmotou ve tvaru psí boudy. Převýšená proporce a sedlová střecha korespondují s budovou lihovaru naproti. Budova je navržená tak, aby s přiměřenými technickými a architektonickými prostředky byla energeticky úsporná. Hmota loděnice je maximálně kompaktní, pod fasádou z vlnitého plechu s poměrně malými okenními otvory se skrývají velmi silné vrstvy tepelné izolace. Inspirací pro návrh byly plechové boudy okolo smíchovského nádraží, ohrady z vlnitého plechu, benzínová pumpa, houseboaty a botely kotvící v okolí, a především nádherné štíhlé žluté závodní lodě Dukly a celkově pozitivní nálada a energie řeky a sportovců,“ dodávají.

Novostavba nabízí kompletní zázemí pro stovku kanoistů a veslařů, kteří zde každý den trénují. Najdeme zde posilovnu, místnost s trenažéry, masérnu, saunu, hydromasáže, šatny, zázemí pro trenéry, odpočívárny, studijní místnost, provozní zázemí, jídelnu a samozřejmě sklad lodí. Projekt začal v roce 2015 a navržen byl za necelý rok. Dalších několik let pak trvala částečná demolice a výstavba nové budovy. Rozpočet byl podle údajů architektů 63 milionů korun. Projekt se uchází od Českou cenu za architekturu 2020.

Čtěte další články na téma rekonstrukcearchitektura

Foto: Petr Šmídek a Matěj Stránský
Zdroj: Atelier M1 architekti