27.06.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Ve městě Pacov ležícího nedaleko Pelhřimova nedávno otevřeli novou mateřskou školu Za branou, která nahradila původní již nevyhovující školku. Moderní komplex složený pěti menších budov jednopodlažních pavilonů a hlavního dvoupodlažního objektu navrhl pražský Vyšehrad Atelier. Nechybí zde zahrada a trochu nezvykle také menší bazén.

„Byla navržena nová budova splňující parametry současné moderní stavby pro výchovu předškolních dětí. Ta se skládá z hlavní dvoupodlažní budovy a pěti jednopodlažních pavilónů, propojených spojovací chodbou. Pavilóny, ve kterých jsou jednotlivá oddělení, jsou doplněny velkými dřevěnými terasami. Celý areál školky je propojen zpevněnými plochami. Mezi vstupem do hlavní budovy a ulicí Jana Vojny se nachází parkoviště pro zaměstnance i návštěvníky, zásobování je směřováno na východní stranu hlavní budovy,“ uvádí k návrhu architekti Pavel Marek, Zdeněk Rychtařík, Jiří Smolík, Martin Šafránek a Tomáš Maceška.

„Konceptem návrhu nové budovy mateřské školy je rozmístění jednotlivých přízemních pavilonů – oddělení do velké zahrady. V návrhu jsou použity dva typy pavilonů, lišící se vnitřním uspořádáním. Pavilóny jsou vůči sobě pootočeny o 90° a vytvářejí tak mezi sebou zajímavé polouzavřené prostory pro pobyt dětí. Na severní části pozemku je umístěna hlavní budova. Její hmota graduje z přízemní části do druhého podlaží, kde jsou umístěny učebny. Velkorysou konzolou druhého podlaží je jasně definován hlavní vstup do budovy. Hlavní vstup navazuje na společný prostor/halu, která vbíhá mezi jednotlivé pavilony a vytváří zde neméně zajímavý komunikační prostor propojující všechny pavilony a umožňující jejich obslužnost,“ dodávají.

Náročná sedm let trvající realizace vyústila v několik moderních objektů s velmi příjemnou atmosférou danou především menší objemností a obložení dřevem. Také interiéry vypadají nadčasově a až na akustické podhledy, působící trochu fádně, se podařilo také sem dostat trochu dřeva a vlídnější přístup. Děti asi nejvíc ocení světlé prostory, velkou zahradu a nemalý bazén. Není divu, že školka byla nominována na Českou cenu za architekturu za rok 2020.

Čtěte další články na téma škola

Foto: Filip Šlapal
Zdroj: Vyšehrad Atelier