29.06.2020 –– architektura –– Gabriela Drbalová

Charitativní zařízení Maggie’s v Leedsu, které slouží pacientům při léčbě rakoviny, je již 26. svého druhu ve Spojeném království. Thomas Heatherwick ze studia Heatherwick, které stojí za touto realizací řekl, že jejich hlavním cílem bylo vytvořit místo, které dokáže navodit atmosféru domova i přesto, že je součástí velkého zdravotnického komplexu.

Na samém začátku stojí žena jménem Maggie Keswick Jencks, britská spisovatelka, zahradnice a designérka, která ve svých 47 letech onemocněla rakovinou prsu. Z té se sice napoprvé vyléčila, nicméně při lékařské prohlídce po pěti letech jí doktoři rakovinu v těle našli znovu. Když byli poté s manželem vyvedeni z ordinace na dlouhou, bílou, nemocniční chodbu bez oken, aby tuhle zprávu nějakým způsobem zpracovali, shodli se, že takové prostředí není příliš vhodné pro lidi, kteří se právě dozvěděli podobnou, pro život tak zásadní diagnózu.

Začali tedy pracovat na konceptu místa, onkologického zařízení, které bude v bezprostřední blízkosti nemocnice kvůli následné léčbě, ale zároveň mimo to sterilní a neosobní prostředí, místa, které bude klást v první řadě důraz na pacienta a jeho psychiku. A to se – tentokrát v severní části Anglie, už po několikáté povedlo. Tady nenajdete nekončící koridory a jedny zavřené dveře vedle druhých, jak to v klasických zdravotnických zařízeních bývá, ale naopak otevřený, vzdušný, moderní prostor plný zeleně a měkkého světla. Nenajdete zde směrové cedule ani piktogramy, a to dokonce ani na toaletách. Doma je přece taky nepotřebujete, ne?

V interiéru je kladen důraz na přírodní a udržitelné materiály. Naprostou dominantou je samotná konstrukce, která je odkrytá a vytvořená prefabrikovanými, bukovými kusy dřeva připomínající jakési ploutve. Ze stejně tvarovaných kusů, pouze v menším měřítku, je vyroben i velký stůl, který je středobodem celého vnitřního prostoru. Mimo kuchyň, knihovnu a další místa určená k sociálním účelům zde ale najdeme i nenásilně oddělená tichá zákoutí, kde se člověku dostane naprostého soukromí. Police a parapety jsou kromě rostlin, které skvěle kontrastují se světlým dřevem, ponechané prázdné, aby si je později mohli pacienti zaskládat svými vlastními objekty a navodit si tak více atmosféru jejich domova.

Zvenku budova vypadá jako tři samostatně stojící velké květináče, a to díky rozsáhlým střešním zahradám, které pokrývají téměř celou jejich plochu. Jsou inspirované krajinou v hrabství Yorkshire, v jehož západní části právě město Leeds leží a postaral se o ně již několikrát oceněný ateliér Balston Aguis. Obsahují jak tradiční anglické druhy tak stále zelené rostliny, které mají za úkol v budově udržovat teplo v zimních obdobích. Po vzoru samotné zakladatelky Maggie’s která věřila, že péče o zahradu má na ni samotnou velký terapeutický účinek, mají návštěvníci centra možnost přiložit ruku k dílu a o více než 23 000 cibulovin a dalších 17 000 rostlin se starat.

Čtěte další články na téma Heatherwick Studio

Foto: Hufton+Crow
Zdroj: Heatherwick Studio