03.07.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Norský výrobce městského mobiliáře si nechal od dánského architektonického ateliéru BIG navrhnout novou továrnu na výrobu nábytku. Má ležet v norských lesích a být nejekologičtější továrnou na světě. Tvar budovy má připomínat znaménko plus a hlavním stavebním materiálem má být dřevo a sklo.

V norském městě Magnor, ležícího na jihovýchodě země u hranic se Švédskem, vyroste nejekologičtější továrna na světě. Jedna z největších norských investic do nábytku za poslední desetiletí, bude mít podobu velkého znaku plus. Továrnu i s přilehlým veřejným parkem navrhl dánský ateliér BIG, který do něj aplikoval svých několik typických prvků.

Továrna s celkovou užitnou plochou 6 500 metrů čtverečních bude zdvojnásobením současné výroby značky Vestre. Složena bude ze čtyř hlavních částí a to sklad, výrobu ze dřeva, barvící halu a prostor pro skládání nábytku. V průniku všech budov se bude nacházet tubus s rampu, kde bude nábytek vystaven. Kolem něj pak kanceláře.

Novostavba se bude nacházet uprostřed vzrostlého lesa, kde vznikne nový park o velikosti 300 hektarů sloužící pro pěší turistiku i kempování. Ekologičnost projektu zajistí nejen stavební materiály, ale také provoz, který má ve výsledku generovat více energie než spotřebovat a to díky 1 200 fotovoltaickým panelům. Počítá se i s návštěvnickými prohlídkami.

Čtěte další články na téma BIGtovárna

Foto a zdroj: BIGVestre