08.07.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Italský architekt Stefano Boeri vyhrál mezinárodní architektonickou soutěž a ve 12milionovém městě Šen-čen postaví největší rehabilitační centrum ve městě. Koncept je inovativní a to jak z pohledu architektura a integrace zeleně, tak i zkoumáním nového typu léčby postaveným na vztahu pacientů ke svému okolí. Dokončení se plánuje do tří let.

Stefano Boeri se svým studiem navrhl design stavby jako desítky plochých kvádrů poskládaných na sebe. Budova nemalých rozměrů má mít oranžovou fasádu s jednotnými vertikálními okny. Různé výšky budovy vytváří prostor pro plochy zeleně fungující jako terasy. Růst by zde měly stromy, keře a běžná tráva. Pacienti mají mít na terasy přístup v rámci nového typu léčby.

Rehabilitační centrum v čínském městě Shenzhen bude pilotní projekt, který bude zahrnovat širokou škálu funkcí jako je rehabilitace, školení, rekreační a výtvarné činnosti, bydlení, vzdělávání, místo pro práci i malé muzeum. Chybět nemá sportovní centrum. Budova má využívat obnovitelné zdroje energie a má být málo energeticky náročná. V samotném středu budovy se bude nacházet veřejně přístupný dvůr.

Čtěte další články na téma Shenzhen

Foto a zdroj: Stefano Boeri