16.07.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

V pětitisícovém jihomoravském městě Modřice, které najdeme kousek jižně od Brna, byla postavena nová Městská hala Modřice. Nenabízí jen několik různě velkých sportovišť a bazén, ale také posilovnu a restauraci, která je umístěna v původním objektu. K němu byly přistavěny čtyři hmotově podobné domy, ale v moderním duchu.

„Měřítko městské struktury města Modřice není příliš velké, domy v Benešově ulici jsou jednopodlažní, dvojpodlažní zcela výjimečně trojpodlažní. Nový objekt sportovní haly ctí tento princip a výšku okolní zástavby i přesto, že hala má světlou výšku v rozmezí 9 až 11 metrů, což je výška trojpodlažního domu. Původní objekt – dnešní restauraci vnímáme jako historickou vrstvu, která je pro území kvalitou. Paměť místa je něco, co má vysokou hodnotu i když těžko kvantifikovatelnou. Obyvatelé se často jen velmi těžko vyrovnávají s demolicí takových objektů, naopak vnímají tato místa jako něco původního, neměnného a uklidňujícího. Objekt sportovní haly má ambici a potenciál stát se i centrem komunitním. Architektura domu by proto měla vyjadřovat solidnost, vážnost a vzbuzovat klid. To od takového domu bude pravděpodobně očekávat i veřejnost. Stavba je proto navržena jako klidný dům pevně stojící na zemi,“ uvádí architekti Vojtěch Sosna, Jakub Straka a Jáchym Svoboda z atelieru Bod Architekti.

„Prostorový koncept se vyrovnává s drob­ným měřítkem okolní zástavby. Velký ob­jem haly je potlačen rozčleněním do tří stejných hmot. Toto členění odpovídá vnitřnímu provozu – velká hala obsahuje velké hřiště, které lze rozčlenit na tři hřiště nohejbalová/volejbalová. Původní objem historického objektu restaurace U Brázdilů se stal hmotovým vzorem, jeho opakováním je vlastně zdůrazněna jeho existence. Zároveň tím nedochází k vytvoření hmotového novotvaru, který by mohl při vzájemné konfrontaci s historickým objektem působit cizorodě a škodlivě. Uliční fronta je dokončena objemovým otiskem sokolovny, domem, který má do Benešovy ulice jen jeden otvor – hlavní vstup,“ dodávají k novostavbě vzniklé za poslední dva roky podle architektonické soutěže z roku 2015.

Interiér o celkové užitné ploše 4 226 metrů čtverečních nabízí již zmiňovanou restauraci s ubytováním a novou sportovní halu s bazénem a posilovnou. Jednoduchost exteriéru stavby je propsána i do interiéru, kde je použit pohledový beton, dřevo a výrazné doplňkové barvy jako modrá, žlutá a černá. Příjemné jsou světlíky a světlovody, oddělení sportovišť a celkové nadčasové řešení projektu za 189 milionů korun.

Čtěte další články na téma rekonstrukcearchitektura

Foto: Tomáš Slavík
Zdroj: Bod Architekti