31.07.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Italský architektonický ateliér Noa dokončil částečnou přestavbu a především dostavbu hotelu Apfelhotel Torgglerhof v Jižním Tyrolsku. Po rozšíření zde vzniklo několik nových apartmánů skrytých ve třech dominantních černých objektech, wellness zapuštěné v zeleném valu a jablečnou zahradu. Vše v hotelu je spojeno s jablky a jejich tradicí pěstování.

Noa vyhrálo architektonickou soutěž v roce 2014 s tím, že v roce 2016 došlo k prvním změnám a to rozebrání starých budov s restaurací a jejich modernizaci. Na tento krok navázala dostavba. Díky nutnosti dodržení charakteru staveb byl design obytných třech budov jasně daný. Jedná se tedy o tři třípodlažní stavby z černého dřeva se sedlovou střechou.

Mnohem zajímavější je řešení okolí. Velkým lákadlem pro hosty bude wellness ukryté v zeleném valu. Vstupuje se do něj malými dřevěnými dveřmi jako v pohádce. Přesto nabízí veškerý luxus prostornosti, saunu, bazén a odpočívárnu s barem. Na tuto část navazuje jablečná zahrada s výhledem do zahrad, kde se pěstují jablka.

Poslední novou částí je restaurace napojená na původní stavby. Jedná se o přízemní prosklené objekty připomínající zimní zahrady. Jsou napojené na zbylý areál, takže je z nich příjemný výhled do okolní zeleně. Interiéry všech 18 pokojů jsou laděné do horského stylu, kde vkusně kombinují dřevo, ocel, beton, jemnost textilií a přidávají špetku skandinávského designu.

Čtěte další články na téma hotel

Foto: Alex Filz
Zdroj: Noa