16.10.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Aktuálně 16milionové čínské město Chengdu se rozrůstá raketovým tempem. Branou do nové obytné čtvrti, která vzniká na zelené louce bude čerstvě dokončené Loop of Wisdom Museum & Reception Center. Červenou smyčku nad upravenou zelení navrhl nizozemský architektonický ateliér Powerhouse Company. Ukrývá malé muzeum a recepci pro ještě nedostavěné bytové domy.

Powerhouse Company jsou známí svými extravagantními a silnými návrhy staveb od bytových domů po veřejné stavby. Na zelenou louku o ploše 5 000 metrů čtverečních navrhli extravagantní stavbu, spíše než užitečný objekt je to orientační bod. Červená smyčka obřích rozměrů se vlní nad upravenou zelení.

Architekti chtěli v první řade zaujmout, ale nechtěli dle zadání investora vytvořit pouze dočasnou stavbu. Proto v budově spojili tři funkce. V první řadě je to místo pro setkávání lidí, kteří budou v okolních bytových domech bydlet. Na zeleni mohou pořádat pikniky a červená zvlněná smyčka jim bude fungovat jako malá vyhlídka do okolí.

Druhou funkcí je recepce pro připravované bytové domy, tedy brána do nové čtvrti a dočasně i prodejní centrum. Třetí funkcí je malé technologické muzeum, neboť developer je zároveň výrobce elektroniky a chce se zde pochlubit svými inovacemi. Zajímavostí projektu je například fasáda smyčky, která je poskládaná z 15 218 na míru vyrobených dlaždic.

Čtěte další články na téma muzeumrozhledna

Foto: Jonathan Leijonhufvud
Zdroj: Powerhouse Company