08.11.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Dánský architektonický ateliér BIG vyhrál mezinárodní architektonickou soutěž a podle jejich návrhu bude postaven nový kampus pro Johns Hopkins University. Ve městě Baltimore v americkém státě Maryland vyroste komunitní prostor ze dřeva a skla. Bude mít podobu několika pavilonů s různou výškou.

Nové studentské centrum pro 1 200 studentům univerzity bude postaveno na základě návrhu počítající se dřevem, jako hlavním stavebním materiálem. Koncept je poměrně jednoduchý. Krychlové pavilony s plochou střechou krytou fotovoltaickými panely budou mít různé velikosti a výšky. Propojeny budou jednoho velkého objektu svažujícím se ke stranám.

Interiér je z velké části v podstatě otevřený a propojený. Za prosklenou fasádou najdeme velký společenský prostor s restaurací, různými druhy posezení a menšími komunitními salónky. Dále zde najdeme umělecké ateliéry, digitální zázemí a další neakademické zázemí. Jednotícím prvkem jsou vysoké stropy. Celková užitná plocha bude necelých 14 tisíc metrů čtverečních.

 

Čtěte další články na téma BIGškola

Foto a zdroj: BIG