29.12.2010 –– interiér –– Ondřej Krynek

Tajné informace zveřejňující server WikiLeaks proslul až v posledních několika měsících. Jejich ústředí ve Stockholmu tak na sebe strhává svou pozornost. Není to jen díky činnosti společnosti, ale také kvůli jejich datovému centru Pionen od studia Albert France-Lanord Architects. Ti vytvořil kanceláře zatesané do surového skalního masivu připomínající spiklenecké prostory jako vystřižené ze sci-fi filmu.

Informační server WikiLeaks založil Julian Assange už v roce 2006. Avšak až v poslední době se společnost dostala do hledáčku světových medií poté, co začala zveřejňovat tajné depeše amerických diplomatů. Ještě předtím server publikoval tajné dokumenty z válek v Afghánistánu a Iráku, přičemž se snažil ochraňovat ty, kteří dokumenty poskytli.

Celá společnost existuje na základě darů. V roce 2008 byla dokončena výstavba ústředního datového střediska Pionen nacházejícího se v Bílých horách u Stockholmu ve Švédsku, kde mají WikiLeaks uložená svá data. O realizaci prostor pro firmu Bahnhof se postaralo stockholmské architektonické studio Albert France-Lanord Architects, jenž zabudovalo celý provoz do bývalého protiatomového krytu nacházejícího se 30 metrů pod zemí přímo ve skaliskách. Vytvořeno tak bylo asi 1 200 metrů čtverečních užitné plochy.

Celkově se ústředí zcela bez oken rozprostírá na dvou patrech rozdělených na celkem 17 oblastí, jímž dominuje půdorys pěticípé hvězdy napojené jedním ramenem na zbytek užitných prostor. V rozlehlejším přízemí se nachází několik řad serverů, rozsáhlé kanceláře, dvojice dieselových agregátů pro případ výpadku elektrické energie, tunel s malými vertikálními zahradami, chladící věže i zařízení. Vše s původní podobou neopracovaných stěn skalního masivu.

Stejné avšak o něco málo menší prostory nabízí první patro, kde se nachází famózní konferenční místnost umístěná do speciálního skleněného oka ke stropu, relaxační zóna i další volné prostory pro libovolné využití. Díky jednoznačně trefnému využití prostor žulových skalisek, osvětlení místností různými barvami i zelenými zahradními prvky, dostává celé datové ústředí WikiLeaks rozměr spikleneckého úkrytu, který se podobá sídlům padouchů z filmů s Jamesem Bondem nebo jiných sci-fi.

Foto a zdroj: Albert France-Lanord ArchitectsWikiLeaks