20.01.2012 –– interiér –– Ondřej Krynek

Japonské architektonické Future Studio, které vede Bunzo Ogawa, navrhlo a postavilo nevšední rodinný dům Light Stage House. Je nezvykle zaoblený a jeho půdorys tvoří téměř kruh. Šedá dvoupatrová budova zaujme spíše nezvykle řešeným interiérem chytající a odrážející světlo pomocí zaoblené sluneční terasy. Všechny pokoje mají oblé stěny.

V japonských městech vyrůstají čím dál extravagantnější, ale také nápaditější rodinné domy. I když se to nezdá Light Stage House byl postaven z dřevěné konstrukce v běžné hranaté zástavbě klasických rodinných domů na ploše pouhých 52 metrů čtverečních. Fasáda s okny rozesetými podle potřeby dostala celoplošný šedý nátěr připomínající úmyslně industriální budovu, přestože zde je využití zcela soukromé.

Hlavním problémem při navrhování bylo dodržení maximální výšky domu nepřesahující deset metrů a zároveň snaha přivést do domu přirozené sluneční světlo, které však zadržují přilehlé domy. Future Studio tedy vymyslelo, že osmimetrový dům zaoblí až do válcovitého tvaru, na střeše udělá terasu, na níž proti slunci postaví vysokou bílou zeď, jenž bude po většinu dne v zimě i v létě odrážet rozptýlené světlo do interiéru.

První patro s vyšším stropem nabízí kuchyň s obývacím pokojem, toaletu a pod sluneční terasou najdeme malý dětský pokoj. Přízemí s nižšími stropy a samozřejmě se stejně zaoblenými zdmi nabízí ložnici, koupelnu a japonský pokoj. Zajímavostí interiéru zapuštění všech světel do zdí a stropů, na míru vyrobený nábytek a kuchyně, decentní dřevěné podlahy a využití skla. Celková užitná plocha je 105 metrů čtverečních což pro dva dospělé a jedno dítě bohatě stačí.

Čtěte všechny články na téma bydlení, interiérJaponsko

Foto a zdroj: Future Studio