16.03.2012 –– interiér –– Ondřej Krynek

Tokijské architektonické studio Kengo Kuma navrhlo pro japonskou pobočku americké značky Starbucks novou pobočku ve městě Dazaifu. Nová kavárna na ústřední pěší zóně upoutá pozornost na první pohled díky výraznému použití dřeva. Z celkem 2 000 dřevěných latí sestavili architekti konstrukci efektně se táhnoucí celou kavárnou.

Sedmdesátitisícové město Dazaifu, nacházející se na jihu Japonska, má na hlavní třídě novou moderní chloubu. Kavárna populární americké značky Starckbucks se nachází na cestě k významné svatyni Dazaifu Tenmangu, která byla postavena už v roce 919. O dva miliony návštěvníků, kteří tudy každoročně proudí a kochají se už tradičními japonskými stavbami po cestě k cíli, je tedy postaráno.

Architekti ze studia Kengo Kuma pojali 210 metrů čtverečních velký interiér jako takovou jeskyni, kterou prorůstají kořeny stromů. Stěny i stropy zaplnilo 2 000 dřevěných latí o tloušťce šest centimetrů, které by dohromady daly čtyři a půl kilometrů délky. Vytvořeny byly pláty o šířce 130 centimetrů a délce čtyři metry, jež byly kladeny systematicky předem promyšleným způsobem, aby vytvořili dostatečně efektní prostor, který by evokoval spojení Japonska, historie a navozoval příjemnou kavárenskou atmosféru.

Zajímavé je i další využití dřeva na stolky, police a lavice. Interiér dále zdobí zajímavá umělecká díla, nízká stěna imitující vzrostlou trávu a skvělým doplňkem je sklo v podobě prosklené výlohy s předzahrádkou nikterak nebránící průhledu do kavárny. Pro realizaci interiéru si Starbucks jednoznačně musel vybrat Kengo Kuma, protože stejně působivě ve střední části Japonska v prefektuře Toyama, navrhli ze dřevěných bloku samostatně stojící kavárnu Kureon.

Čtěte všechny články na téma interiér, kavárnaJaponsko

Foto a zdroj: Kengo Kuma