12.08.2013 –– interiér –– Andrea Málková

Pestrobarevná rekonstrukce padesátimetrového bytu v pražských Holešovicích je dílem dvojice designérů Víta Svobody a Pavla Nového z ateliéru 0,5 Studio. Interiér podle jejich návrhu je nadčasový a moderní, i když je vsazený do secesní budovy z počátku 20. století. Pojícím prvkem celého bytu jsou nástěnné malby.

Jedním ze současných trendů je zakomponovat moderní nároky na bydlení do historických budov. Do této situace byli vneseni i designéři Pavel Nový a Vít Svoboda z ateliéru s názvem 0,5 Studio. Pohráli si se starým přízemním bytem z počátku 20. století v klidné části Holešovic doprovázený vizí investora proměnit jej v prostor pro moderní bydlení, ale nepotlačit autentickou historickou atmosféru bytu.

Malý dvoupokojový byt o výměře 50 metrů čtverečních je charakterizován půdorysným rozmístěním s chodbou ve středu prostoru, ze které ústí vstupy do dalších místností. Původní dispozici bytu tedy designéři příliš neměnili. Na první pohled místnosti upoutají výraznou nástěnnou malbou od Víta Svobody a Alexeye Klyuykova s prvky kaligrafie, grafity a pop-artu, která se objevuje v celém prostoru vyjma koupelny a vizuálně tak uceluje byt v jeden celek. Koupelna a WC je koncipována kontrastně ke zbylým prostorám a proto byl zde použit černý nátěr, za zmínku stojí i zachování původní dlažby, která se objevuje v celém domě.

Společenským centrem bytu je místnost nalevo od vstupu do bytu, a to místnost s kuchyňským koutem a obývací částí. Zde prostoru bezesporu dominuje kuchyňská linka svou sytě modrou barvou. Na ní plynule navazuje kovový regál sloužící jako knihovna, jejíž součástí je i stahovací plátno na promítání. Za zmínku zde jistě stojí také jednoduché a přesto originální řešení osvětlení s přiznaným vedením kabeláže z jednoho místa do tří funkčních zón prostoru.

Druhý pokoj bytu je díky vysokým stropům řešen patrem, které slouží ke spaní. Prostor pod schody je pak vestavěnými skříněmi účelně využit pro ukládání věcí. Spodní prostor nabízí využití jako pracovnu, či jako malou posilovnu. Důmyslné je zde také řešení uskladnění jízdních kol zavěšených pod stropem, které zde tvoří i jakýsi doplněk, jelikož investor je vášnivý cyklista.

Celý byt působí mladistvě a svěže díky hojnému použití bílé barvy na stěnách v kontrastu se zářivými doplňkovými barvami jako je modrá, červená a žlutá. K ucelení prostoru přispěla i částečně renovovaná původní dubová podlaha.

Štěte všechny články na téma bydleníinteriér

Foto: Peter Fabo
Zdroj: 0,5 Studio