17.08.2013 –– interiér –– Kateřina Marečková

Že lze vytvořit kvalitní a zajímavý design s minimem prostředků dokázala projekční Studio O+A, která byla pověřena návrhem nových prostorů kanceláří kalifronské firmy Evernote. Za pomocí světla, jednoduchosti a čistoty použitých materiálů se architektům podařilo vytvořit moderní, hravý a kreativní prostor.

Výslednou podobu a design kanceláří Evernote předurčily dané podmínky – rekonstrukce prostorů musela být co nejrychlejší a co možná nejméně nákladná. Designeři ze Studia O + A proto zvolili pro objekt v Redwood City v Kalifornii jednoduchost a čistotu použitých materiálů k vytvoření moderního a přitom velmi hravého a kreativního prostředí.

Velmi nápaditě je například řešená odpočinková zóna s kuchyňkou. Pro místo, určené k neformálním setkáním, zvolili designéři namísto nákladných obkladů pouze překližku z jedlového dřeva, která interiér obohacuje svou přirozenou a zajímavou texturou. Pro vnitřní obklad byly použity tradiční bílé kachličky. K neformálnosti taktéž přispívá i zabudovaný pult s koblihami a jiným sladkým pečivem, které je tak zaměstnancům k dispozici čerstvé po celý den.

Prvek překližky se objevuje i ve zbytku budovy. Svůj zajímavý vzhled propůjčuje širokému schodišti, které je rozděleno na dvě části. První slouží k pohybu zaměstnanců mezi jednotlivými patry, druhá naopak slouží k posezení a povyšuje tak obvykle „nudné“ schodiště na místo, určené pro relaxaci a zábavu. Jasným cílem jak zadavatelů, tak autorů návrhu, bylo vytvoření prostředí, kde se budou lidé bavit a kam se budou každé ráno těšit. K tomu přispívají také zdánlivě náhodně rozmístěné bary s automaty na kávu, fitness centra nebo společné jídelny.

Dalším atributem kanceláří Evernote, které mají celkovou rozlohu 7 400 metrů čtverečních je světlo. To sem proudí skrze velká okna a je znásobeno vnitřním osvětlením a použitím světlých pastelových barev.  Na závěr bych chtěla upozornit na originální zdobný motiv. Jedná se o grafiku od umělce Dana Tanamachiho, který se proslavil svými kresbami křídou na tmavý podklad. Evernote jej pověřila k navržení grafiky, která bude obsahovat název firmy, slogan a logo – slona.

Ačkoliv je v mnoha projektech finanční a časové omezení takzvaným kamenem úrazu, z této práce bychom si měli vzít příklad. Zde naopak tato „omezení“ přispěla k vyburcování kreativity samotných architektů a podpořila jejich tvůrčí myšlení za účelem vytvoření funkčního a přitom velmi bohatého a hravého prostoru.

Čtěte všechny články na téma kancelářStudio O+A

Zápisníky Moleskine Evernote zakoupíte na DesignBuy.cz

Foto a zdroj: Studio O+A