26.12.2013 –– interiér –– Nela Haraštová

Architekt Carlo Bagliani se svým týmem vytvořil v italském Janově netradiční kancelářské prostory. Z původní luxusní garáže, sloužící tak trochu i jako umělecká galerie, navrhli a zrealizovali netradiční architektonické studio jako velmi útulné místo zapuštěné v zemi, vyhlížející velkým oknem přímo na zelenající se trávník.

Podzemní prostory nenabízí obvykle široké možnosti využití. Řešení komplikovaného osvětlení, provzdušnění a skutečnost, že často ani nevíme, že tam prostory jsou, většinou nepředstavují lukrativní zakázku. Přesto skupina architektů v konečném výsledku vytvořili ohromující podzemní prostor vhodný pro ateliér i kancelář.

Tento konkrétní podzemní prostor je přestavěn z garáže, která má jen málo přírodních zdrojů světla s nadzemních oken, které jsou umístěny v  úrovni s okolním terénem. Interiér nového ateliéru na sebe upozorňuje elegantní černou barvou podlahy a stropu, s lesklým bílým nábytkem a vestavěným osvětlením. Kovová stěna umístěná v zadní části vytváří oddělenou část a útulný malý prostor pro kuchyňský kout. Prosvětlení okny dává jinak tmavému doupěti měkké teplé světlo.

Každý pracovní stůl má dvě lampy vykloněné v opačných směrech, osvětlení vytváří různé efekty světla a stínu na stropy, stěny a povrchy nábytku. Ve snaze udržet prostor velký a čistý jsou všechny elektrické rozvody soustředěny na jedno místo – pod okny, což umožňuje zabránit zapletení zaměstnanců ve spletitých uzlech elektrických drátů.

Carlo Bagliani byl v čele tohoto projektu a podílel se ve spolupráci se Stefanem Mattioni a Pamelou Cassisa na konečném výsledku ohromujícího podzemního prostoru.

Čtěte další články na téma kancelářItálie

Foto a zdroj: Carlo Bagliani