14.05.2014 –– interiér –– Ondřej Krynek

Americký internetový projekt Pinterest zažil krátce po spuštění obrovský boom, proto jeho zakladatelé museli brzy řešit nové kanceláře. Místo stavění nové budovy si v San Francisku v Kalifornii vyhlédli starý nepoužívaný sklad, ve které vytvořili tři čtvercové prolínající se prostory. Interiér působí svěže a přesto má stylový industriální nádech.

Historie Pinterestu sahá jen do roku 2009, kdy byl v líhni světově úspěšných projektů v Paolo Alto spuštěn internetový server agregující fotografie z mnoha různých webů. Fotografie na web sdíleli sami uživatelé, mohou je třídit a propojovat. Z tehdejších 12 zaměstnanců se firma rychle rozrostla a tak si v roce 2012 zakladatelé Evan Sharp a Ben Silbermann vyhlédli starý nepoužívaný sklad jako nové sídlo.

Industriální budova už od pohledu nabízela výrazně více prostoru než bylo třeba, pro případnou expanzi, takže by se sem mělo bez problémů vejít až 300 zaměstnanců. Architekti ze studií All of the Above, First Office a Schwartz and Architecture se rozhodli vytvořit v podlouhlé cihlové budově s industriálním rázem tři samostatné a přesto propojené prostory, z nichž každý bude aktuálně obývat v průměru okolo 60 lidí.

Na celkové užitné ploše 4 180 metrů čtverečních najdeme tři podlaží, kde přízemí nabízí recepci, jídelnu, konferenční a setkávací prostory i několik uzavřených kanceláří. Právě jídelna v samotném středu je nejvíce otevřená napříč všemi podlažími a funguje jako největší sociální agregátor. Samotná běžná pracovní místa jsou pak umístěna ve vyšších podlažích jako menší open space.

Jak už bývá v moderních kancelářích zvykem, i kde byli majitelé nakloněni vytvoření prostředí, které by podporovalo kreativitu zaměstnanců. Abstraktní rámec doplňují výstavky zajímavých předmětů, místo pro malování grafitti, relaxační zóny, otevřený bar a podobně.

Čtěte další články na téma kancelář

Foto a zdroj: Pinterest