02.07.2014 –– interiér –– Šárka Papoušková

Nizozemské architektonické studio MVRDV, známé díky svým často extravagantním návrhům, si může připsat další skvělý počin. Jde o přeměnu interiéru neoklasické kaple z roku 1787 na vstupní prostory do Stedelijk Museum Schiedam. Hlavním prvkem interiéru se staly červené police kontrastující s historickou stavbou.

Stedelijk Museum Schiedam je městské muzeum moderního umění, které se nachází v historickém centru holandského města Schiedam u Rotterdamu, typického pro své kostely, vodní kanály, větrné mlýny a lihovary ginu. Muzeum prošlo v roce 2006 kompletní renovací, při které se jeho hlavní vchod s recepcí přesunul do sklepních prostor a byl tak pro návštěvníky těžko k nalezení. Z tohoto důvodu pozornost padla na velkou nevyužívanou kapli od italského architekta Jana Giudici z konce 18. století, která byla umístěna přímo v pomyslném centru muzea a byla proto skvělou volbou pro nový hlavní vchod.

Jelikož je kaple chráněnou kulturní památkou, nebylo možné změnit struktury stavby a veškeré práce byly provedeny tak, aby při svém případném odstranění na památce nezanechaly žádné stopy. V celém prostoru kaple se nachází obchod, recepce, šatna, kavárna a prezentační prostory pro výrobky a umění, které jsou na prodej.

Hlavním prvkem rekonstrukce se staly červené police, které jsou umístěny po celé výšce stěn a rámují původní architektonické prvky, jako jsou okna či kazatelna, čímž je ještě více zvýrazňují a dodávají jakýsi pocit úcty a grandiozity. V dolní části prostoru slouží police především pro vystavení prodejních předmětů obchodu muzea, přičemž police v horní části plní hlavně funkci akustickou. Výška prostoru je „rozbita“ galerií obíhající po skoro celém obvodu kaple, která je podepřena původními sloupy a nad vchodem je doplněna o zrekonstruované varhany. Strop kaple je zaklenutý a sbíhá se do mohutných zdobných nárožních pilířů díky čemuž celý prostor působí velice monumentálně.

Dalším novým výrazným prvkem je osvětlení od významné italské firmy Viabizzuno, která již dříve spolupracovala se studiem MVRDV například na unikátní skleněné knihovně Book Mountain Library či se podílela na osvětlení loňského pavilonu Serpentine Gallery od Sou Fujimota.

Čtěte další články na téma Nizozemsko, muzeumMVRDV

Foto a zdroj: MVRDV