21.07.2015 –– interiér –– Ondřej Krynek

Japonské architektonické studio Moriyuki Ochiai Architects vytvořilo v Tokiu hravou školku pro děti. Tvůrci se inspirovali krajinou a do interiéru školky LHM proto vložili jezera, kopce a hory, které dětem umožňují nejrůznější způsoby použití při hraní a stimulují tak jejich představivost.

Dvoupodlažní školka o užitné ploše 230 metrů čtverečních je vizuálně rozdělena. Přízemí se zahradou přístupnou po schodech nabízí dvě velké místnosti, z nichž jednu je možné dále rozdělit na tři menší místnosti pomocí pohyblivých panelů. Tyto místnosti zdobí jezera v podobě tekutých tvarů zrcadel na stropě, prosklení dveří nebo podlaze.

Druhé podlaží je navrženo opět jako velká herna, kterou zdobí kopce. Malé zelené pódium se dvěma schody je pevně ukotvené v rohu místnosti, zbylé domky v modré, oranžové a červené barvě, mající tvarem evokovat hory, jsou pohyblivé a tudíž dávají dětem možnost poskládat si hernu podle jejich představ. Ve školce samozřejmě nechybí kuchyňka, šatny, kanceláře ani sociální zázemí.

Čtěte další články na téma Japonskoděti

Foto a zdroj: Moriyuki Ochiai Architects