29.12.2016 –– interiér –– Ondřej Krynek

Portugalské architektonické studio Fala Atelier realizovalo zdařilou konverzi původního garážového stání v bytovém domě na atypický byt. Garage House v Lisabonu nabízí veškerý komfort, který od městského bydlení mladý pár potřebuje.

Proměna nevyužívaných garážových stání v přízemí jednoho z bytových domů v centru portugalského Lisabonu, začala v roce 2005, kdy Fala Atelier dostal za úkol vytvořit útulné bydlení pro mladý pár. Prostor o ploše 200 metrů čtverečních měl však jeden háček. Nebyla v něm žádná okna.

S absencí oken se však architekti vypořádali jednoduše. Vstup do bytu zůstal jeden velkými z části prosklenými vraty. Prostor zůstal maximálně otevřený, vymalovaný na bílo a na podlahu byla použita průmyslová stěrka. Okna nahradily světlíky, které jsou sice uměle vytvořené, ale interiérové světlo i pocit z nich je dostatečný.

Dominantou interiéru je malý černý starý Fiat 500, za kterým najdeme kuchyňský kout s kulatým jídelním stolem. V jednom rohu se nachází manželská postel, v druhém pohovka s posezením. Jednotlivé prostory nejsou stavebně odděleny, dělí je pouze dlouhý tyrkysový závěs. Sociální zázemí bylo zbudováno v jednom z rohů, který díky tomu byl zakulacen.

Čtěte další články na téma bydleníkonverze

Foto a zdroj: Fala Atelier