02.01.2017 –– interiér –– Ondřej Krynek

Francouzské architektonické studio F+F Architectes postavilo v historickém domě ve Štrasburku dvoupodlažní minimalistický byt, který vznikl propojením bytu v nejvyšším patře domu s obytným podkrovím. Mladý pár s jedním potomkem nyní obývá 240 metrů čtverečních s velkou terasou.

Dvoupodlažní apartmán nazvaný The Attic najdeme v secesním bytovém domu z roku 1901, který najdeme ve čtvrti Neustadt ve Štrasburku. Mladý pár se rozhodl propojit byt v nejvyšším patře domu s podkrovím, které dříve sloužilo jako místnost pro služku a částečně pro skladování věcí.

Osvícení majitelé se rozhodli využít služeb architektonického studia F+F Architectes, s nimiž společně omezili paletu barev a materiálů. Výsledkem je jednotný styl napříč oběma byty, které jsou propojeny schodištěm v samotném středu objektu. Základními barvami je bílá a černá, které jsou doplněny o dřevěnou podlahu, sklo a bílou keramiku v koupelně.

Rozdělení bytu je jednoduché. Všechny hlavní pokoje jako ložnice, koupelny, kancelář a rodinný pokoj je umístěn ve spodním patře. Horní patro je jedna velká otevřená místnost s obývacím pokojem, kuchyňským koutem a jídelnou. Zde najdeme i vstup na terasu mířící do vnitrobloku.

Právě řešení interiéru bytu, kde každé podlaží má 120 metrů čtverečních užitné plochy, je zdařilým počinem. Interiér je minimalistický, přesto útulný. Kombinace materiálů s vybavením, svítidly a dekoracemi nabízí prostor pro zútulnění drobnými prvky v každém prostoru. V jídelně to jsou svítidla Flos, v obývacím pokoji křeslo s krbem, v kuchyni mramorová pracovní deska, v ložnici barevný stolek se židlí Vitra.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: F+F Architectes