25.07.2017 –– interiér –– Ondřej Krynek

Dánské architektonické studio Arcgency provedlo zdařilou konverzi starého průmyslového jeřábu v centru Kodaně, který dříve sloužil na skládání uhlí. Nový TheKrane je nově soukromé ubytování s lázněmi, ale nalezneme tu i zasedací místnost. Vše v interiéru je vyvedeno v černé barvě.

V roce 2015 získal do svého vlastnictví Klaus Kastbjerg velký uhelný jeřáb, který stál v přístavu v Kodani. Rozhodl se jej přestavět a vdechnout mu nový život. Oslovil místní architektonické studio Arcgency, které má v oblibě navrhování budov či interiéru v průmyslovém rázu.

Za dva roky proměnil tým v čele s Madsem Møllerem jeřáb na místní unikát. Prvně jej celý přemalovali na černou barvu, čímž chtěli odkázat na dřívější jeho funkci vykládání uhlí. Interiér jeřábu se proměnil k nepoznání. V přízemí najdeme recepci, kde jsou návštěvníci uvítání. První patro je nazýváno Glass Box a slouží jako zasedací místnost volně k pronájmu.

Ve druhém patře najdeme lázně s několika vanami a saunami. I zde je díky výšce skvělý výhled. K lázním patří vyhlídkové terasy i nezbytné zázemí jako sprchy a šatny. Vrcholem přestavby jeřábu je soukromé útočiště Krane Room, které je navrženo ke krátkodobým pronájmům. Vybaveno je dvoulůžkovou postelí, jídelním stolem pro čtyři osoby, pohovkou a malým barem. V interiéru byl použity jen ušlechtilé materiály jako kámen, dřevo, ocel a kůže a to výhradně v černé barvě.

Čtěte další články na téma konverzebydlení

Foto a zdroj: Arcgency