07.11.2017 –– interiér –– Ondřej Krynek

Nizozemské architektonické studio MVRDV dokončilo proměnu přednáškový sál společnosti Jut Group v čínské Tchaj-peji. V sídle společnosti vytvořili univerzální prostor, který má podlahu, stěny i všechny dveře pokryté zelení. Nejedná se však o reálné mechy a další rostliny, ale o umělecké dílo, které z bavlny vytvořila Alexandra Kehayoglou.

Čínská společnost Jut Group se zaměřuje na zvyšování kvality podnikání od architekty a interiérů přes umění až po kulturní vyžití. Ve svém sídle proto chtěla mít přednáškový sál, který oslní všechny potencionální klienty. Zástupci firmy proto oslovili nizozemský architektonický ateliér MVRDV, který je znám svým extravagantním přístupem. Sedmičlenný tým navrhl na 240 metrů čtverečních velkého sálu nové uspořádání, které může být bez sedadel nebo s místy pro 176 diváků, jenž sledují projekci na rolovacím plátně.

Tím nejdůležitějším je však pokrytí podlahy zeleným kobercem a stěn zelení. Přímo pro toto místo jej na míru navrhla a ručně vytvořila argentinská umělkyně Alexandra Kehayoglou, která tvoří výhradně z bavlny. V interiéru tedy nenajdete i díky absenci denního světla jedinou živou rostlinu. Vše je vyrobeno z bavlněné příze. Koberec ze zbytků z rodinné kobercové továrny v Buenos Aires. Pokrytí všech stěn včetně dveří trvalo více než rok.

Čtěte další články na téma MVRDV, interiérpříroda

Foto a zdroj: MVRDV