30.12.2017 –– interiér –– Ondřej Krynek

Japonské architektonické studio Hiroyuki Ogawa Architects dokončilo rekonstrukci malého bytu v centru Tokia. Moderní interiér v japonském stylu bez velkých okázalých kusů nábytku je rozdělen dřevěnou posuvnou stěnou, která umí efektně oddělit koupelnu od obytné části.

Byt se nachází ve staré vysoké betonové budově ve čtvrti Shibuya, která je nejrušnější částí Tokia. Jeho podlahová plocha je velmi malá pouhých 34 metrů čtverečních. Tím, že se byt nachází v nejvyšším patře, je zajímavý svou vyklenutou střechou, díky čemuž je obytný prostor opticky větší a mohl se sem skrýt další pokoj.

Hlavní obytnou částí je obývací pokoj s velkým oknem přes téměř celou jednu stěnu a druhým menším oknem na stěně druhé. Stejně velké okno je i v koupelně, která je oddělena posuvnou stěnou či spíše dveřmi, které se skládají ze šesti částí. Jednoduchým roztažením dveří se obytná část výrazně zvětší a obytná část pak nepůsobí tak stísněně.

Ložnici najdeme v dalším patře, kam je možné vystoupat po dřevěných schodech ukrytých za posuvnými dveřmi. Nechybí ani malá, ale plně vybavená kuchyně. Nábytek v celém bytě je velmi subtilní až neviditelný. Převládají světle béžové tóny, dřevo a bílá v kombinaci s ušlechtilými materiály.

Čtěte další články na téma bydleníJaponsko

Foto a zdroj: Hiroyuki Ogawa Architects