17.08.2018 –– interiér –– Ondřej Krynek

Koncept pivnic s restaurací Budvarka se rozšířil do Prahy. Po rodných Českých Budějovicích, kde byly otevřeny první dvě najdete třetí v Dejvicích. Vytvořena je podle jednotného návrhu Luky Križka a jeho IO Studia, za který dostal prestižní ocenění Red Dot. V interiéru najdeme mnoho hravých prvků a detailů odkazující na pivo a pivovar Budvar.

„V navrženém řešení stylizujeme notoricky známé prostředí z českých pivnic v jeho syrovosti a lidovosti. S nadsázkou ho převádíme z všední obyčejnosti do harmonicky vybroušeného konceptu. Z všednosti vytváříme krásu a prémiovost. Nebáli jsme se použít pivní tácky, přepravky, pivní barel, třetinkovou sklenici, láhev či pivní zátky a převedli jsme je do stylizovaných architektonických detailů či grafických piktogramů. Ty svojí jednoduchostí a čitelností vytváří nezaměnitelné a zapamatovatelné ikony,“ uvádí architekt Luka Križek, který koncept navrhl s kolegou Radkem Bláhou.

„Součástí úkolu bylo vytvořit flexibilní interiér pracující s modularitou navrženého nábytku tak, aby bylo možno interiér aplikovat v různých typech prostorů od historických po moderní. Ze strany investora byl kladen velký důraz na unifikovanost a jednoduchost montáže navrženého mobiliáře s ohledem na časovou omezenost aplikace interiéru. Proto navržený koncept pracuje s 12ti stěžejními prvky, které tvoří základní pilíř konceptu,“ dodává.

Ve všech interiérech Budvarek proto najdeme sloup s motivem třetinkové sklenice, výčep inspirovaný pivním sudem, stěny vyložené pivními tácky, kožené opěráky lavic ve tvaru láhví, osvětlení nad průchody ve tvaru přepravek a výrazné grafické prvky s pivními motivy promítnuté na podlaze a stěnách. Speciálně pro síť restaurací byl navrženy nejen stoly, ale také doplňky jako jídelní lístky, pivní tácky, porcelánové soudky na příbory a celý vizuál restaurace. Do pěti let by se do stejného hávu měly převléct všechny restaurace Budvarka.

Čtěte další články na téma restauracepivo

Foto: Alexander Dobrovodský
Zdroj: IO Studio