06.09.2018 –– interiér –– Ondřej Krynek

Pražský architektonický ateliér OV-A, který tvoří architekti Jiří Opočenský a Štěpán Valouch, navrhl nové odběrové centrum pro společnost Aeskulab. Čistý a moderní interiér v sobě kombinuje zajímavý prvek dřevěné stěny, jenž je hlavní linkou celého prostoru. První pražské centrum se stane vzorem pro další odběrná místa.

„Předmětem studie jsou prostory čekárny, odběrových boxů a zázemí v 1.NP, jehož dispoziční řešení vychází částečně z projektu rekonstrukce polikliniky Budějovická. Hlavním prostorem čekárny se vine dřevěná dýhovaná polopříčka s dvěma průchody, která odděluje prostor odběrů a poskytuje klientům dostatečnou diskrétnost. Z příčky vystupuje lavice s oddělenými polstrovanými místy pro sezení, obdobné kratší lavice se nachází také v prostoru a podél zdí čekárny,“ uvádí architekti k projektu s celkovou užitnou plochou 308 metrů čtverečních, na kterém spolupracovali s Magadalenou Havlovou.

„Z druhé strany příčky se nachází chodba obsluhující jednotlivé odběrové boxy a záliv s hygienickým pultem pro lékaře. Osm klasických a jeden lůžkový box jsou řešeny jako samostatný prostor částečně oddělený nízkými příčkami z mléčného skla propouštějící světlo. Za hlavní příčkou se také nachází menší obývací prostor pro dlouhé čekací doby při speciálních krevních testech. Dále se v hlavním prostoru nachází recepce se zázemím a pult s pitnou vodou. Za recepcí prostor pokračuje jako čekárna pro dětské a DIA odběry, které probíhají již v uzavřených místnostech. Prosklenými dveřmi lze pokračovat do zázemí centra s toaletami pro návštěvníky i šatnami a denní místností zaměstnanců,“ dodávají.

Čtěte další články na téma nemocniceOV-A

Foto: Ester Havlová
Zdroj: OV-A