06.09.2009 –– interiér –– Ondřej Krynek

Soukromí investor jednoho z bytů v hlavním rumunském městě Bukurešti se rozhodl zrekonstruovat svůj 200 metrů čtverečných velký byt, který propojil se stejně velkým jen zrcadlově obráceným. Rumunské architektonické AA Studio vytvořilo 400 metrů čtverečných minimalistického obytného prostoru plného her se světlem.

Dvojice dvousetmetrových bytů, které jsou k sobě jen zrcadlově otočené byly pro trojici architektů z AA Studio výzvou. Měli vytvořit byt ušitý na míru klienta tak, aby byl komfortní, jednoduchý, vynalézavý v harmonii se svým okolím, čímž je přilehlý park. Rekonstrukci pojali jako dva oddělené, ale zároveň vizuálně propojené prostory, přičemž maximálně vycházeli z původního rozvržení bytů.

Jedna polovina bytu, dvě stě metrů čtverečních, byla navržena pro denní používání, druhá stejně velká půlka pak pro noční užívání. Oba obrovské prostory spojuje posilovna, jinak v denním najdeme obývací pokoj, jídelnu, kuchyň, koupelnu a dva pokoje pro hosty. V noční části je umístěna ložnice, šatna, hlavní koupelna, sprchový kouta menší koupelna. Vše je laděno do bílé a černé, všude jsou ostré rohy nábytku na míru, který doplňují designové kusy sedacího nábytku například od značky Magis.

Interiér je jasně inspirován kosmickými sci-fi prostory. Hlavní důraz byl kladen na osvětlení, které oba prostory vizuálně spojuje. Prosvětlují se dlouhé bílé závěsy, nad rohovou pohovkou jsou na strop přimontována obří kulatá světla, bílé vystouplé panely se zabudovanými obrazovkami ozařují světla s proměnlivými barvami a maximálně hranatá koupelna je obložena samými zrcadly. AA Studio vytvořilo mimozemský sterilní prostor téměř bez dechu života.

Foto: Cornel Lazia
Zdroj: AA Studio