07.08.2019 –– interiér –– Ondřej Krynek

České studio Perspektiv vytvořilo nový technologický hub pro nadnárodní jihoafrickou IT firmu EOH. V budově Main Point Pankrác vytvořili za rok kanceláře s velkorysou užitnou plochou 1 300 metrů čtverečních. Chladný interiér kancelářské budovy rozjasnili červenou, modrou a žlutou barvou. Své místo dostalo i dřevo v podobě nábytku na míru.

„Z betonových stropů se snášejí mohutné antracitové plástve. Dělí prostor podle důležitosti a funkce, do nepravidelných komůrek o různých rozměrech. Superstrukturu pláství doplňují krystalické formy zasedacích místností a technického zázemí. Ty svými formami volně následují základní řád prostoru. Občas z něj vykročí kamsi do strany, tu a tam se protáhnou či pootočí. Podlahy, místy vyvýšené, třídí velká prostranství na hlediště a jeviště, kavárny a kuchyně. Kanceláře EOH jsou shlukem dutin, komor, mezistěn a buněk, Petriho miskou tekoucího prostoru,“ uvádí architekti Ján Antal a Martin Stára.

„Odrazy, transparence, odlesky, zrcadlení. V hlavní roli září světlo a jeho vlastnosti. Tenké liniové profily, které jsou osazeny nejen ve společných prostorách a komunikacích, ale také v zasedacích místnostech a na některých pracovištích, se násobí v polích nerezové podlahy a plochách černého skla. V některých místech se propíjejí do lamelového podhledu, někde podhled samy vytvářejí. Na barový pult se mezitím snáší třpyt svítících těles dokonalého tvaru,“ dodávají.

Aby se interiér zateplil, použili architekti na nábytek vyráběný na míru dubovou dýhu pootočenou pod úhlem 45 stupňů. Najdeme ji nejen na skříňkách ve volném prostoru, ale například i na plnohodnotné kuchyňské lince. Zde je možné posedět na baru a vychutnat si něco chlazeného ze zabudované pípy. K volnějšímu posezení slouží i křesla pohovky v lobby. Celkově si architekti hezky pohráli s barevností, která jinak industriálně chladný prostor oživuje. Důraz byl kladen i na kvalitní značky kusového nábytku.

Čtěte další články na téma kancelář

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: Perspektiv