13.01.2020 –– interiér –– Ondřej Krynek

V jedné z budov bývalého pražského měšťanského pivovaru v pražských Holešovicích vytvořil ateliér CMC architects působivý loftový byt. Stodvacetimetrový interiér je laděn do moderního částečně industriálního stylu s mnoha hezkými detaily jako cihlové stěny, přiznané elektrické rozvody i ve stěně zabudované audio.

„Loft je 5,5 metrů široký, 6 metrů vysoký a 22 metrů dlouhý. Jeho západní část je orientována do prostoru náměstí, které pravidelně ožívá výstavami, přehlídkami či sezónními trhy. Východní část směřuje do vnitřního dvora, od kterého je oddělena malým vstupním dvorkem patřícím k bytu. Zadání bylo jasné – vytvořit loft, který by ctil industriálního charakter původního pivovaru. Minimalistická, racionální krása; obnažené cihlové zdi, ocelové schodiště a knihovna, betonová podlaha a černý strop, to vše spoluutváří jedinečný výraz loftu. Návrh tohoto otevřeného, do detailu promyšleného prostoru byl inspirován představou klienta i původní podobou budovy. Loft tak nabízí možnost moderního bydlení pevně ukotveného v historii,“ uvádí architekti, kteří na projektu pracovali necelý rok.

„Klient studia CMC architects si přál, aby návrh vyjadřoval jednoduchost i ve zpracování industriálních detailů a objektů či interiérových doplňků. Materiály byly ponechány ve své původní, surové podobě, popřípadě opískovány. Betonová podlaha nemá dilatace a je ponechána přirozenému popraskání. Barevná paleta je založena na neutrální šedi podlahy, sytě červených cihlových stěnách, teplých tónech masivního dřeva v kuchyni a ostře kontrastující černé základové barvě pokrývající výrazné designové prvky – minimalistické ocelové schodiště a ocelový regál na knihy sahající až ke stropu,“ dodávají.

Zajímavé je řešení obytného prostoru, kde chybí klasická televize, ale je zde do zdi zabudované domácí kino. Na druhém podlaží najdeme dvě ložnice, kde každá má vlastní koupelnu. Uzavřené jsou za skleněnými stěnami a díky použití dřevěných vestavěných skříní a polstrovaných postelí vypadají útulně. Nadčasovosti pomáhá i volba neutrálních tónů.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: CMC architects